Oordeel en verwachtingen: transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van mei 2009 blijkt dat het beeld in de transportmiddelenindustrie nog steeds slecht is. De orderontvangsten zijn afgenomen en de oordelen blijven zeer negatief. In hun verwachtingen zijn de ondernemers eveneens zeer pessimistisch.

Negatievere oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers sterk afgenomen in de afgelopen drie maanden. Het oordeel over de voorraden gereed product is iets verslechterd ten opzichte van de vorige maand. De index orderpositie is verder gedaald en bedraagt 132,3 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is nog steeds zeer negatief. Ook over de buitenlandse orderpositie waren de ondernemers nog steeds negatief gestemd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lichte afname productie verwacht

In de afgelopen maanden realiseerden de ondernemers naar eigen zeggen een lagere productie. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers opnieuw een afname van de productie, maar ze zijn minder pessimistisch dan de vorige maand. De ondernemers voorzien ook een daling van de afzetprijzen voor hun producen. Over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers pessimistischer gestemd dan een maand eerder.

Verwachting voor mei tot en met juli 2009

Verwachting voor mei tot en met juli 2009