Invoer Chileens fruit flink toegenomen

Nederland heeft in 2008 voor bijna een miljard euro aan goederen uit Chili ingevoerd. Ruim 80 procent van deze import heeft betrekking op fruit, metaalerts en koper. De invoer van fruit uit Chili is in 2008 in vergelijking met 2007 met bijna 20 procent toegenomen.

Fruit belangrijkste importproduct

Met een aandeel van 35 procent in de invoerwaarde is fruit het belangrijkste importproduct uit Chili. In 2008 werd voor 334 miljoen euro aan fruit ingevoerd. Nederland importeerde vooral druiven, maar ook appelen en kiwi’s uit Chili zijn gewilde producten.

Invoer fruit uit Chili

2009-invoer-fruit-chili-art

Chileense wijn in trek

Het aandeel van Chileense wijn in de totale Nederlandse wijninvoer is de laatste jaren flink toegenomen. Tien jaar geleden bedroeg het aandeel 2 procent. In 2008 is dit aandeel toegenomen tot 6,2 procent. Hiermee heeft Chili een groter aandeel dan de nieuwe wijnlanden Argentinië (3,2 procent) en Australië (4,1 procent). Alleen Zuid-Afrika heeft als opkomende wijnleverancier nog een iets groter aandeel (6,9 procent). Frankrijk was nog steeds onze belangrijkste wijnleverancier met een aandeel van ruim 30 procent.

Invoer koper naar doorvoer 

Chili is een belangrijke leverancier van koper. De afgelopen jaren bestond de Nederlandse invoer uit Chili voor een groot gedeelte uit koper. Mede door de hoge koperprijs is de invoerwaarde tussen 2004 en 2007 zelfs verdubbeld. Door een verbetering in de waarneming wordt sinds 2008 een belangrijk deel van de invoer van koper gezien als doorvoer. En doorvoer wordt niet in de statistieken van de internationale handel opgenomen. Hierdoor is het aandeel van koper in de invoer uit Chili in 2008 flink gereduceerd.

Invoer en doorvoer koper uit Chili

2009-invoer-koper-chili-art

Uitvoer vooral machines en chemie

In 2008 exporteerde Nederland voor 217 miljoen euro naar Chili. Het gaat hier vooral om machines (43 procent) en chemische producten (23 procent).

Bron: StatLine

Invoer fruit uit Chili

Invoer koper uit Chili

Invoer wijn uit Chili