Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2009 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie iets is verbeterd. Wel zijn de orderontvangsten verder afgenomen en zijn de oordelen nog steeds negatief te noemen. Ook wordt er nog steeds een afname van de personeelssterkte in de komende maanden verwacht. Het algemene beeld in de branche kan nog omschreven worden als pessimistisch.

Sterkere afname orderontvangsten

De ondernemers zagen in maart hun orderontvangsten verder dalen. De stemming over de buitenlandse orderpositie is voor de vijfde achtereenvolgende maand erg negatief te noemen. Het oordeel over de totale orderpositie is deze maand iets gestegen maar nog steeds negatief. Over de voorraden gereed product zijn de ondernemers nog steeds pessimistisch gestemd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname personeelssterkte verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in de afgelopen drie maanden afgenomen. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers echter een toename van de productie. Verder verwacht men nog steeds lage afzetprijzen en een afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor april tot en met juni 2009

Verwachting voor april tot en met juni 2009

Flinke afname buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de Conjunctuurtest blijkt dat in het eerste kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt iets is verbeterd. De concurrentiepositie op de buitenlandse markt voor zowel binnen als buiten de EU zijn iets verslechterd. De ondernemers voorzien een daling van de buitenlandse afzet in het tweede kwartaal. De bezettingsgraad is in het eerste kwartaal iets gedaald en komt uit op 82,8. Over de huidige productiecapaciteit zijn de ondernemers positiever dan het vorige kwartaal.