2008 goed oogstjaar voor alle koolsoorten

In 2008 is de oogst van alle koolsoorten tezamen met ruim 6 procent gestegen ten opzichte van 2007. Hiermee is er 373,7 miljoen kilo kool geoogst. Alle koolsoorten hebben aan de stijging bijgedragen.

Oogst koolsoorten 
 Oogst-koolsoorten

Veel witte kool

De witte kool vormt het grootste aandeel in de kooloogst. Met 144 miljoen kilo is deze soort goed voor bijna 40 procent van de totale kooloogst in 2008. In de historische reeks, waarbij oogstgegevens van witte kool vanaf 1935 staan, blijkt dat dit jaar net geen historisch record is gehaald. In 1997 werd 147 miljoen kilo geoogst. Witte kool wordt voornamelijk verwerkt tot zuurkool. De witte kool wordt gesneden, gezouten (met ongeveer 1,5 procent zout) en luchtdicht afgesloten, waardoor de kool gaat gisten. Door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën worden zetmeel en suikers omgezet in melkzuur. Na drie tot acht weken is de witte kool, zuurkool geworden.

Spruiten

Spruitkool is met een oogst van 77 miljoen kilo ook een belangrijk koolgewas. De oogstperiode van de spruiten valt deels in laatste maanden van het jaar en deels in de eerste maanden van het daaropvolgende jaar. Het resultaat van de afgelopen oogstperiode was prima voor de spruiten met een hoge opbrengst: 23 ton per hectare. Ongeveer een kwart van de oogst komt op de Nederlandse tafel terecht. Het overige deel van de spruitenoogst wordt geëxporteerd.

Oogst koolsoorten (in mln kg)

oogst-alle-koolsoorten-2008

Bloemkool en broccoli

Ongeveer vijftien procent van de in Nederland geteelde bloemkool wordt geëxporteerd. Ruim 40 miljoen kilo bloemkool van Nederlandse grond is in 2008 in eigen land geconsumeerd. Noord-Holland is de provincie met het grootste aandeel van de bloemkoolteelt. Ruim zestig procent van de totale teeltoppervlakte ligt in deze provincie.
Broccoli is de jongste koolsoort. Vanaf 1998 zijn cijfers beschikbaar over oogst en teeltoppervlakte. De teeltoppervlakte is sindsdien meer dan verdubbeld. De oogst is van 7 miljoen kilo in 1998 toegenomen tot 17 miljoen kilo in 2008. Broccoli wordt hoofdzakelijk voor de Nederlandse markt geteeld. De mindere oogst in 2006 werd veroorzaakt door het zeer warme weer in juli.

Oogst en teeltoppervlakte broccoli
Oogst-broccoli

Bron: StatLine

Groenteteelt; oogst en teeltoppervlakte per groentesoort

Landbouw; historie vanaf 1851

Landbouw; gewassen, dieren, grondgebruik, naar regio