Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in januari 2009 fors minder omgezet dan in januari vorig jaar. Het volume van de bruto toegevoegde waarde vertoonde een sterke krimp in het vierde kwartaal van 2008.

Omzet, januari 2009

Omzet, januari 2009

Branche met minst sterke omzetdaling

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft in januari 2009 ruim 9 procent minder omgezet dan in de overeenkomstige maand een jaar eerder. Januari telde in 2009 een werkdag minder. Mede daardoor had de maand de meest negatieve omzetontwikkeling na de eeuwwisseling. Binnen de industrie deed de voedings- en genotmiddelenindustrie het relatief het best. Als enige branche schreef zij haar omzetdaling niet met dubbele cijfers.

De subbranche voedingsmiddelenindustrie zette in januari 2009 ruim 8 procent minder om. De dranken- en de tabaksindustrie leden relatief forsere omzetverliezen van respectievelijk 12 en 17 procent ten opzichte van januari 2008.

Op de binnenlandse markt gingen voor de voedings- en genotmiddelenindustrie de zaken minder slecht dan op de exportmarkt. Terwijl in het buitenland 14 procent minder werd omgezet vergeleken met januari 2008, bleef de omzetdaling in het binnenland met ruim 5 procent enigszins beperkt.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het vierde kwartaal van vorig jaar 3 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van 2007. Het is het derde opeenvolgende kwartaal waarin het volume kleiner was dan in het vergelijkbare kwartaal van het voorgaande jaar.

In heel 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde ruim 0,5 procent kleiner dan in 2007.

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet en afzetprijs (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)