Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van maart 2009 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie verder is verslechterd. De orderontvangsten zijn verder afgenomen en de oordelen zijn negatief te noemen. Er wordt nog steeds een afname van de personeelssterkte in de komende maanden verwacht. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als pessimistisch.

Sterkere afname orderontvangsten

De ondernemers zagen in februari hun orderontvangsten nog verder dalen ten opzichte van een maand eerder. De stemming over de buitenlandse orderpositie is voor de vijfde achtereenvolgende maand erg negatief te noemen. Het oordeel over de totale orderpositie is deze maand eveneens negatiever geworden. Over de voorraden gereed product  zijn de ondernemers nog pessimistischer gestemd dan de vorige maand.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname personeelssterkte verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in februari verder afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers echter een toename van de productie. Een verwachting die in de afgelopen vier maanden niet eerder was gekoesterd. Verder verwacht men nog steeds lage afzetprijzen en een afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor maart tot en met mei 2009

Verwachting voor maart tot en met mei 2009