Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van maart 2009 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproducten industrie nog steeds negatief is. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten de laatste vijf maanden flink gedaald. Voor de komende drie maanden verwachten de ondernemers wel een stabiele productie. Ze zijn echter pessimistischer over de verwachte personeelssterkte.

Negatieve oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in februari wederom flink afgenomen. Het oordeel over de voorraad gereed product is even pessimistisch als in januari. De index orderpositie is nog even laag als de vorige maand en komt uit op 78,5 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie is deze maand nog wat negatiever.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Verdere afname personeelssterkte verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in de afgelopen 3 maanden een flinke productievermindering. Voor de maanden maart tot en met mei wordt geen verandering in de productie verwacht. Er zijn ten opzichte van de vorige maand minder ondernemers die nog lage afzetprijzen verwachten. Per saldo verwachten de ondernemers een verdere afname in de personeelssterkte.

Verwachting voor maart tot en met mei 2009

Verwachting voor maart tot en met mei 2009