Krimp economie door afname export

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2008 met 0,6 procent gekrompen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de eerste krimp van de economie in meer dan vijf jaar. Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de economie met 1,0 procent. De teruggang in het vierde kwartaal is vooral toe te schrijven aan een lagere export van eigen product. Verder daalden de investeringen met 1,1 procent. De groei van de consumptie van huishoudens liep terug tot 0,7 procent. Over het hele jaar 2008 groeide de economie met 2,1 procent.

Bruto binnenlands product

Bruto binnenlands product

Uitvoer Nederlands fabricaat zakt in

In het vierde kwartaal van 2008 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten 3,3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2007. Met name de uitvoer van Nederlands product liep sterk terug. Deze kromp in het onderhavige kwartaal met 8,1 procent. De groei van de wederuitvoer liep sterk terug. De invoer van goederen en diensten daalde met slechts 0,3 procent. Voor een deel kwamen de ingevoerde goederen in de voorraden terecht.

Vaart uit de bestedingen van consumenten

De groei van de consumptie van huishoudens liep terug tot 0,7 procent. Hiermee leverde de consumptie als enige bestedingscategorie een positieve bijdrage aan de economische groei. De aanschaf van duurzame consumptiegoederen nam af, vooral doordat er veel minder auto’s werden verkocht. De consumptie van diensten nam in het vierde kwartaal nog wel toe. Wel waren de bestedingen in de horeca opnieuw flink lager. De overheidsconsumptie bleef onverminderd toenemen.

Ontwikkeling bestedingen

Ontwikkeling bestedingen

Minder investeringsactiviteit

In het vierde kwartaal is 1,1 procent minder geïnvesteerd dan in 2007. Door een grote afname van transacties op de markt voor bestaande koopwoningen namen de investeringen in woningen met 5,8 procent af. Ook de investeringen in personenauto's en machines daalden. In bedrijfsgebouwen en computers werd nog wel meer geïnvesteerd.

Productiekrimp industrie en delfstoffenwinning

De goederenproductie nam in het vierde kwartaal met 3,9 procent af ten opzichte van een jaar eerder. De industrie had te lijden onder de afnemende export en produceerde 5,9 procent minder dan een jaar eerder. De delfstoffenwinning kromp door een afname van de uitvoer van aardgas. De bouwproductie nam nog wel toe, al vlakte de groei sterk af. De groei van de commerciële dienstverlening zakte in, doordat de groei van de handel afnam en door krimp in de horeca en het transport. In de uitzendbranche was er ook sprake van een groeivertraging. De niet-commerciële dienstverlening groeide onverminderd door met 2,4 procent. In het vierde kwartaal was de zorgsector de sterkste stijger.

Bijdragen bedrijfstakken aan de bbp-ontwikkeling in het vierde kwartaal van 2008

Bijdragen bedrijfstakken aan de bbp-ontwikkeling in het vierde kwartaal van 2008