Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van februari 2009 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie verder is verslechterd. De orderontvangsten zijn verder afgenomen en de oordelen zijn negatief te noemen. Er wordt een flinke afname van de personeelssterkte in de komende maanden verwacht. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als pessimistisch.

Sterkere afname orderontvangsten

De ondernemers zagen in januari hun orderontvangsten nog verder dalen ten opzichte van een maand eerder. De stemming over de buitenlandse orderpositie is voor de vierde achtereenvolgende maand als erg negatief te noemen. Het oordeel over de totale orderpositie is deze maand eveneens negatiever geworden. Over de voorraden gereed product  zijn de ondernemers nog pessimistischer gestemd dan de vorige maand.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Flinke afname personeelssterkte verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in januari verder afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers echter een minder sterke afname van de productie dan de voorgaande maand. Verder verwacht men nog steeds lage afzetprijzen en een flinke afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor februari tot en met april 2009

Verwachting voor februari tot en met april 2009