Uitvoer Nederlands fabricaat zakt in

In het vierde kwartaal van 2008 was het volume van de uitvoer van goederen en diensten 1,9 procent lager dan in het overeenkomstige kwartaal van 2007. De totale invoer groeide in hetzelfde kwartaal met 1,0 procent.

Uitvoer valt sterk terug

De uitvoer bestaat uit goederen en diensten. De uitvoer van goederen wordt onderverdeeld in wederuitvoer en uitvoer uit Nederlandse productie. Onder wederuitvoer vallen geïmporteerde goederen die na hooguit een kleine bewerking weer worden uitgevoerd. Zowel de uitvoer van diensten als de wederuitvoer nam in volume toe. De uitvoerstromen groeiden respectievelijk met 5,5 en 1,9 procent. De uitvoer uit Nederlandse productie kromp echter in het onderhavige kwartaal met 8,6 procent. Deze daling wordt waargenomen in meerdere branches, maar de grootste daling vond plaats in de chemische industrie.

Invoer

De invoer van goederen en diensten steeg in het vierde kwartaal van 2008  met 1,0 procent. De invoer van goederen nam met 0,3 procent toe en die van diensten met 3,5 procent. In het derde kwartaal groeide de totale invoer nog met 4,4 procent.

Ontwikkeling uitvoer goederen Nederland

2009-13-02-03-ne-n.txt

Ruilvoet verbetert

De ruilvoet is de verhouding tussen de invoerprijzen en de uitvoerprijzen. Bij een verbetering van de ruilvoet wordt de invoer vergeleken met de uitvoer goedkoper. De prijzen van de invoer in het onderhavige kwartaal daalden met 0,8 procent, terwijl de uitvoerprijzen een toename van 1,6 procent lieten zien. Er is dus sprake van een verbetering van de ruilvoet.

De meest actuele ontwikkeling van de export vindt u in het Conjunctuurbericht.

Meer informatie en cijfers vindt u op de themapagina Internationale handel.