Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie had in december te maken met een lagere omzet en een kleiner volume van de gemiddelde dagproductie. De waarde van de ontvangen orders was in december lager dan in december 2007. Alleen de afzetprijzen waren iets hoger.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(december 2008 t.o.v. december 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Wederom omzetverlies

In december 2008 daalde de omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie met bijna 9 procent. De omzetdaling komt geheel voor rekening van een 14 procent lagere omzet in het buitenland. In eigen land werd een bescheiden groei van ruim 0,5 procent gemeten. De omzet werd sterk negatief beïnvloed doordat een onbekend aantal bedrijven rondom de feestdagen hun productie-activiteiten geruime tijd stil heeft gelegd. De afnemende vraag naar producten heeft geleid tot een veel kleiner volume van de gemiddelde dagomzet (aantal verkochte producten). Iets hogere afzetprijzen hadden juist een positieve invloed op de omzet.

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft in heel iedere maand minder omzet gemeten dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dit resulteerde in een omzetverlies van 11 procent. Met dit resultaat is de textiel-, kleding- en lederindustrie met afstand binnen de industrie de branche met het grootste omzetverlies. Vooral voor de kledingindustrie is 2008 ronduit slecht geweest. In deze subbranche daalde de omzet met ruim een kwart.

Waarde orderontvangsten lager

De waarde van de orderontvangsten was in december vorig jaar ruim 6 procent lager dan in dezelfde maand in 2007.

Prijzen iets hoger

In december waren producten van de textiel-, kleding- en lederindustrie ruim 1,5 procent duurder dan in december 2007. In binnen- en buitenland steeg de afzetprijs in even sterk.

Het afgelopen jaar stegen de prijzen gemiddeld in dezelfde orde van grootte als in december.

Fors minder productie

In december 2008 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie 11 procent minder geproduceerd dan in dezelfde maand van 2007. In oktober en november daalde het volume van de gemiddelde dagproductie ook al met respectievelijk 12 en 10 procent.

Met de decemberuitkomst kan de balans over 2008 worden opgemaakt. De textiel-, kleding- en lederindustrie was binnen de industrie de branche met het slechtste productieresultaat. Vorig jaar werd 5 procent minder geproduceerd dan in 2007.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

De branche had in het derde kwartaal van 2008 wederom een kleiner volume van de bruto toegevoegde waarde dan in hetzelfde kwartaal van 2007. Ditmaal was de daling bijna 3 procent. Het is het derde opeenvolgende kwartaal met een kleiner volume van de bruto toegevoegde waarde. In het eerste kwartaal van 2008 was de krimp van het volume van de textiel-, kleding- en lederindustrie 2 procent. Het tweede kwartaal had een ruim 2,5 procent kleiner volume.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen