Monitor horeca derde kwartaal 2008

Horecaondernemers voelen de gevolgen van het dalende consumentenvertrouwen. Vanaf het eerste kwartaal van dit jaar is de omzetgroei telkens afgenomen. In het derde kwartaal is de omzet 0,7 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder. Het is voor het eerst na 4 jaren van onafgebroken groei dat de omzet is gedaald. De stemming onder de ondernemers is verder afgezwakt in het derde kwartaal. Zo is het oordeel over het economische klimaat negatiever dan vorig kwartaal. De ondernemers zijn ook voorzichtig in hun verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2008.

Meeste horecabranches in de min

De meeste branches in de horeca hebben in het derde kwartaal minder omgezet dan een jaar eerder. Alleen de hotels en de kampeerbedrijven en bungalowparken sloten het kwartaal af met een omzetgroei. Zij konden echter niet voorkomen dat de omzet van de gehele horeca licht afnam. De grootste omzetdaling deed zich voor bij de restaurants en cafés.

Omzetontwikkeling horeca

Omzetontwikkeling horeca

Aantal openstaande vacatures gedaald

De vraag naar nieuw horecapersoneel was ook in het derde kwartaal hoog. Er ontstonden 17 duizend vacatures, evenveel als in het derde kwartaal van 2007. Tegelijkertijd werden 21 duizend vacatures vervuld, iets meer dan een jaar eerder. Hierdoor liep het aantal openstaande vacatures terug tot 12 200. Vanaf het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal openstaande vacatures telkens lager uitgekomen in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Aantal openstaande en ontstane vacatures

Aantal openstaande en ontstane vacatures

Negatief oordeel over economisch klimaat

Uit de conjunctuurtest van oktober blijkt dat de positieve stemming onder de ondernemers in de horeca verder aan het afzwakken is. In het derde kwartaal is de personeelssterkte wel verder toegenomen. Het oordeel over het huidige economisch klimaat is echter sterk verslechterd en negatief in oktober. De stemming onder de ondernemers is sinds 2007 gestaag aan het afzwakken.

Oordeel over economisch klimaat

Oordeel over economisch klimaat

Ondernemers voorzichtig in hun verwachtingen

De ondernemers zijn voorzichtig in hun verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2008. Per saldo verwachten de ondernemers geen verandering in de omzet, waar ze in voorgaande kwartalen wel een groei van de omzet voorzagen. De afzetprijzen zullen naar verwachting in het vierde kwartaal licht stijgen. Verder verwachten de ondernemers een flinke afname van de personeelssterkte in het vierde kwartaal wat overigens voor een deel door het einde van het seizoen is te verklaren.

Verwachting voor het vierde kwartaal 2008

Verwachting voor het vierde kwartaal 2008

Prijzen bijna 4 procent gestegen

De prijzen in de traditionele horeca zijn in het derde kwartaal met 3,7 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Horecaondernemers zagen zich genoodzaakt de sterk gestegen inkoopprijzen en hogere loonkosten door te berekenen aan hun klanten. De prijsstijging was wel iets lager dan voorgaand kwartaal. De verkopen in de traditionele horeca daalden in het derde kwartaal met 4,3 procent. Dit is het vijfde opeenvolgende kwartaal dat er minder werd verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ondanks de gestegen prijzen werd het derde kwartaal afgesloten met een omzetdaling van 0,7 procent.

Prijsontwikkeling

Prijsontwikkeling

Omzetgroei hotels afgevlakt

Hotels, inclusief pensions en conferentieoorden, hebben in het derde kwartaal 1,8 procent meer omgezet dan een jaar eerder. In vergelijking met een kwartaal eerder is de omzetgroei meer dan gehalveerd. Hotels ondervonden hinder van de afgenomen zakelijke bestedingen door de vertragende economische groei en door de dure euro liep het aantal gasten uit de Verenigde Staten fors terug.

Omzetontwikkeling hotels

Omzetontwikkeling hotels

Omzetdaling restaurants

De restaurants behaalden in het derde kwartaal, net als een kwartaal eerder, minder omzet dan een jaar geleden. De omzet daalde met 1,7 procent. Door de sterk gestegen inkoopprijzen verhoogden de restaurants hun prijzen met 4,7 procent, de grootste stijging van alle horecabranches. Het omzetvolume kwam 6,1 procent lager uit dan een jaar eerder. De laatste keer dat het omzetvolume zo sterk daalde was in het tweede kwartaal van 2003.

Omzetontwikkeling restaurants

Omzetontwikkeling restaurants

Ook cafetaria’s in de min

Ook de cafetaria’s, inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodbedrijven, werden voor het tweede achtereenvolgende kwartaal geconfronteerd met een lagere omzet dan een jaar eerder. De omzet daalde met 1,2 procent. De prijzen kwamen in het derde kwartaal 3,4 procent hoger uit. Gecorrigeerd voor deze prijsstijging namen de verkopen met 4,5 procent af. De cafetaria’s kampen al vijf kwartalen met dalende verkopen.

Omzetontwikkeling cafetaria’s

Omzetontwikkeling cafetaria’s

Verkopen cafés verder afgenomen

De verkopen in de cafés zijn in het derde kwartaal verder afgenomen, het omzetvolume daalde met 5,4 procent. De cafés kampen al langere tijd met tegenvallende resultaten. De omzet nam eerdere kwartalen nog wel licht toe, maar door de relatief hoge prijsstijgingen nam het omzetvolume telkens af. De prijzen stegen in het derde kwartaal met 3,8 procent. De omzet daalde met 1,8 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2007.

Omzetontwikkeling cafés

Omzetontwikkeling cafés

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en horeca