Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

In september 2008 heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie minder omzet geboekt dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet en het volume van de gemiddelde dagproductie waren kleiner. De waarde van de orderontvangsten was lager. Alleen de afzetprijzen waren iets hoger.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2008 t.o.v. september 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Enige branche met omzetdaling

De textiel-, kleding- en lederindustrie was in september 2008 de enige branche binnen de industrie met een lagere omzet dan in dezelfde maand in 2007. Er werd ruim 1,5 procent minder omgezet. De iets hogere afzetprijzen en de twee extra werkdagen die september in 2008 telde, hebben de omzet positief beïnvloed. Tegelijkertijd was de afzet fors lager. Per werkdag was het omzetvolume 12 procent kleiner dan in september vorig jaar.

Voor het derde kwartaal was de omzet bijna 10 procent kleiner dan in het derde kwartaal van 2007. Het omzetvolume per werkdag was zelfs 13 procent kleiner dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was dit volume 16 procent kleiner, terwijl het op de exportmarkt 11 procent kleiner was. In alle onderliggende bedrijfstakken kromp het omzetvolume ten opzichte van het derde kwartaal van 2007, maar in de kledingindustrie was de krimp relatief het grootst.

Waarde orderontvangsten weer lager

De ontvangen orders vertegenwoordigden in september een waarde die ruim 3 procent minder was dan in dezelfde maand in 2007. Het is al voor de achtste maand op rij dat voor deze branche de waarde van de orderontvangsten lager was dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

Voor het derde kwartaal van 2008 kwam de waarde van de orderontvangsten bijna 8 procent lager uit. Ook hier geldt dat alle onderliggende bedrijfstakken werden getroffen door de lagere orderontvangsten en dat de kledingindustrie de zwaarste klappen kreeg.

Prijzen weer iets hoger

De afzetprijzen van de textiel-, kleding- en lederindustrie waren in september bijna 2 procent hoger dan in september 2007. In binnen- en buitenland stegen de prijzen in vrijwel dezelfde orde van grootte. Grond- en hulpstoffen werden ruim 4 procent duurder.

Het derde kwartaal heeft vrijwel dezelfde resultaten: ruim 1,5 procent hogere afzetprijzen en ruim 4 procent duurdere grond- en hulpstoffen dan een jaar eerder.

Weer minder productie

In september heeft de textiel-, kleding- en lederindustrie al voor de achtste maand op rij minder geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het volume van de gemiddelde dagproductie was ruim 5 procent kleiner dan in september 2007.

In het derde kwartaal werd bijna 4 procent minder geproduceerd dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

De branche had in het tweede kwartaal van 2008 wederom een volume van de bruto toegevoegde waarde dat kleiner was dan in hetzelfde kwartaal van 2007. Ditmaal was de daling ruim 2,5 procent. In het eerste kwartaal van 2008 was de krimp van het volume van de textiel-, kleding- en lederindustrie 2 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen