Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2008 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie behoorlijk negatiever is. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten sterk afgenomen vergeleken met de vorige maand en de oordelen zijn wat negatiever. De ondernemers zijn ook iets pessimistischer over de komende drie maanden, zo wordt er een lichte afname van de personeelssterkte verwacht.

Negatievere oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in oktober duidelijk afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Het oordeel over de voorraad gereed product is verslechterd. De index orderpositie is iets gedaald en komt uit op 89,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie is verslechterd deze maand.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel  en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lagere productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in september een gelijke productie als een maand eerder. Voor de maanden oktober tot en met december wordt een lagere productie verwacht. De ondernemers verwachten hogere afzetprijzen. De ondernemers verwachten per saldo een lichte afname in de personeelssterkte.

Verwachting voor oktober tot en met december 2008

Verwachting voor oktober tot en met december 2008

Lichte afname buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het derde kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse niet veranderd is. Op de buitenlandse markt binnen de EU is de concurrentiepositie is iets verslechterd. De ondernemers verwachten een afname van de buitenlandse afzet in het vierde kwartaal van 2008. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal licht gedaald en komt uit op 82,2. Het oordeel over de productiecapaciteit is in dit kwartaal iets verslechterd.