Oordeel en verwachtingen: voedings- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van september 2008 blijkt dat het beeld in de voedings- en genotmiddelenindustrie minder rooskleurig is. De orderontvangsten zijn flink afgenomen en de oordelen zijn negatief te noemen. Er wordt een lichte toename van de productie in de komende maanden verwacht. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als tamelijk pessimistisch.

Flinke afname orderontvangsten

De ondernemers zagen in augustus hun orderontvangsten flink afnemen ten opzichte van juli. Vooral op de binnenlandse markt zijn de orders afgenomen. Het oordeel over de orderontvangsten is negatief. De tevredenheid over de buitenlandse orderpositie is afgenomen en de ondernemers zijn ook over de totale orderpositie minder tevreden als de vorige maand. Het oordeel over de voorraad gereed product is enigszins verbeterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Lichte toename productie verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in augustus licht gedaald ten opzichte van een maand eerder. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een lichte toename in de productie. Verder verwacht men stijgende afzetprijzen. De verwachting over de personeelssterkte is nagenoeg hetzelfde gebleven als de vorige maand. Men verwacht geen toename in de personeelssterkte.

Verwachting voor september tot en met november 2008

Verwachting voor september tot en met november 2008