Workshop "Internationale handel en transport in Nederland. Is meten ook weten?"

Op 12 juni 2008 organiseerden de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de workshop "Internationale handel en transport in Nederland. Is meten ook weten?"

In onderstaand pdf-bestand vind u het verslag. Ook de presentaties van deze bijeenkomst zijn beschikbaar gesteld.

De workshop werd bezocht door bijna 60 deelnemers van diverse organisaties waaronder verschillende universiteiten uit Nederland en België, het Centraal Planbureau, het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de Sociaal-Economische Raad, EIM, TNO, Transport en Logistiek Nederland, en CBS. De bijeenkomst gaf een beeld van de laatste ontwikkelingen in de gegevensverzameling, het onderzoek en het beleid op het gebied van internationale handel en transport.

In de afsluitende paneldiscussie werd het nut van microdata voor het doen van interessante beleidsanalyses benadrukt. Het stelt de onderzoeker in staat het gedrag van actoren in relatie tot ontwikkelingen in de maatschappij te analyseren, bijvoorbeeld ten behoeve van kosten-batenanalyses. Er was veel interesse voor een vervolg op deze bijeenkomst. Daarmee kan de vruchtbare samenwerking tussen wetenschappers, beleidsmakers en statistiekmakers op dit onderzoeksveld verder gestalte krijgen.