Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juli 2008 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie iets verbeterd is. Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten licht toegenomen en de oordelen zijn iets positiever dan een maand eerder. De ondernemers zijn voorzichtig over de komende drie maanden, er wordt een lichte afname in productie voorzien.

Iets positievere oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in juni licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Vooral op de buitenlandse markt zijn de orderontvangsten toegenomen. Het oordeel over de orderontvangsten is verbeterd evenals het oordeel over de voorraad gereed product. De index orderpositie is iets gestegen en komt uit op 93,0 (juli 2000=100). Het oordeel over zowel de totale als buitenlandse orderpositie is iets verbeterd.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Gelijk blijvende productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in juni een afname van de productie ten opzichte van een maand eerder. Voor de maanden juli tot en met september wordt een verdere afname van de productie verwacht. De ondernemers verwachten stijgende afzetprijzen. De ondernemers verwachten per saldo nagenoeg geen veranderingen in de personeelssterkte.

Verwachting voor juli tot en met september 2008

Verwachting voor juli tot en met september 2008

Lichte toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt niet veranderd is. Op de buitenlandse markt binnen de EU is de concurrentiepositie verslechterd. De ondernemers verwachten een lichte toename van de buitenlandse afzet in het derde kwartaal van 2008. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal licht gedaald en komt uit op 84,2. Het oordeel over de productiecapaciteit is in dit kwartaal iets verbeterd.