Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

Het gaat niet goed met de textiel-, kleding- en lederindustrie. In mei 2008 waren de omzet en de waarde van de orderontvangsten fors lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De afzetprijzen waren wel iets hoger, maar het omzetvolume per werkdag was duidelijk kleiner. Ook werd er minder geproduceerd dan in mei 2007. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2008 kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(mei 2008 t.o.v. mei 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet flink lager

De textiel-, kleding- en lederindustrie boekte in mei 2008 veel minder omzet dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. In het binnenland werd 22 procent minder omgezet en de buitenlandse omzet lag 15 procent lager. De totale omzet van de branche was daarmee 18 procent lager dan in mei vorig jaar.

De maand mei telde één werkdag minder dan in 2007. Dit had een negatief effect op de omzet. Tegelijkertijd hadden hogere afzetprijzen een bescheiden positief effect. De omzetdaling werd echter grotendeels veroorzaakt door een lagere afzet. Het omzetvolume per werkdag was 15 procent kleiner. Op de binnenlandse markt was dit volume zelfs 20 procent kleiner, terwijl het op de buitenlandse markt 11 procent kleiner was.

Ook fors lagere waarde orderontvangsten

De toekomst lijkt ook niet veel goeds te brengen voor de textiel-, kleding- en lederindustrie. De waarde van de orderontvangsten was 12 procent lager dan in mei 2007. De hele industrie wordt geconfronteerd met afnemende orderontvangsten, maar de textiel-, kleding- en lederindustrie bijna het meest. Alleen in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie daalde de waarde van de orderontvangsten met 13 procent nog sterker.

Prijzen weer iets hoger

De verbruiksprijzen in de branche waren ruim 2 procent hoger dan in mei 2007. De gestegen kosten voor grond- en hulpstoffen werden doorberekend aan klanten. De afzetprijzen waren bijna 1,5 procent hoger. Voor binnenlandse klanten werden de producten bijna 1,5 procent duurder, terwijl buitenlandse klanten ruim 1 procent meer moesten betalen.

Alweer minder productie

Voor de vierde maand op rij werd er minder geproduceerd in de textiel-, kleding- en lederindustrie dan in dezelfde maand van het jaar ervoor. Het volume van de gemiddelde dagproductie was in mei ruim 4,5 procent kleiner dan in mei vorig jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

De textiel-, kleding- en lederindustrie had in het eerste kwartaal van 2008 een 2 procent kleiner volume van de bruto toegevoegde waarde dan in het overeenkomstige kwartaal van 2007. In het vierde kwartaal van 2007 was de krimp bijna 2 procent. Over heel 2007 was dit volume nog ruim 3 procent groter dan in 2006.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen