Realisaties: textiel-, kleding- en lederindustrie

De textiel-, kleding- en lederindustrie heeft het ook in april 2008 moeilijk gehad. Het was de enige branche waar de omzet niet groeide en de waarde van de ontvangen orders lager was vergeleken met dezelfde maand in 2007. Ook het omzetvolume per werkdag en het productievolume waren kleiner dan in april vorig jaar. Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het eerste kwartaal van 2008 kleiner dan in hetzelfde kwartaal van 2007.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(april 2008 t.o.v. april 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet blijft vrijwel gelijk

De omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie was in april 2008 vrijwel gelijk aan die in april het jaar ervoor. Daarmee bleef deze branche achter bij de andere industriebranches. Zij hadden allemaal een hogere omzet dan in april 2007. De binnenlandse omzet van de textiel-, kleding- en lederindustrie lag 1,5 procent hoger dan in april vorig jaar. Dit compenseerde de bijna 1 procent lagere omzet op de exportmarkten. De omzet werd positief beïnvloed doordat april in 2008 twee werkdagen meer telde dan in 2007. Ook de iets hogere prijzen hadden een positief effect. Per werkdag was het omzetvolume bijna 11 procent kleiner.

Enige branche met lagere waarde orderontvangsten

De orderontvangsten van de textiel-, kleding- en lederindustrie waren 1,5 procent minder waard dan in april 2007. Daarmee was de branche de enige met een lagere waarde van de orderontvangsten dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar.

Prijzen weer iets hoger

De producten van de textiel-, kleding- en lederindustrie werden ruim 1 procent duurder dan in april 2007. Binnenlandse klanten moesten bijna 1,5 procent hogere prijzen betalen, terwijl klanten in het buitenland bijna 1 procent meer moesten betalen.

De hogere afzetprijzen zijn deels het gevolg van de gestegen kosten van grond- en hulpstoffen. De verbruiksprijzen waren bijna 2,5 procent hoger dan in dezelfde maand in 2007.

Minder productie

Het volume van de gemiddelde dagproductie was ruim 5 procent kleiner dan in april vorig jaar. Voor het eerste kwartaal was dit volume 1 procent kleiner dan in de eerste drie maanden van 2007.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

De textiel-, kleding- en lederindustrie had in het eerste kwartaal van 2008 een 2 procent kleiner volume van de bruto toegevoegde waarde dan het overeenkomstige kwartaal van 2007.  In het vierde kwartaal van 2007 was de krimp bijna 2 procent. Over heel 2007 was dit volume nog ruim 3 procent groter dan in 2006.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen