Groei duurzame consumptiegoederen valt nagenoeg stil in eerste kwartaal 2008

Huishoudens consumeerden in het eerste kwartaal van 2008 in totaal ruim 2 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De groei van de consumptie was hiermee iets hoger dan het gemiddelde over 2007. De groei van de consumptie van duurzame goederen viel echter bijna helemaal stil.

Nauwelijks meer duurzame goederen verkocht

De groei van de consumptie door huishoudens werd lange tijd getrokken door duurzame consumptiegoederen, zoals kleding, elektronica en meubels. In 2007 kochten consumenten nog ruim 4 procent meer duurzame goederen. In het eerste kwartaal van 2008 kwam aan deze groei echter een voorlopig einde. De stijging was nog slechts 0,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De consumptie van kleding en schoeisel daalde met bijna 3 procent.

Consumptie huishoudens

Consumptie huishoudens

De consumptie van overige goederen groeide door de forse toename van de consumptie van energie en water. Huishoudens besteedden hieraan 8 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2007.

Meer informatie over consumptie en het consumentenvertrouwen vindt u in het Conjunctuurbericht

De cijfers in dit bericht zijn geactualiseerd ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over het eerste kwartaal 2008.