Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juni 2008 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie positief blijft. De orderontvangsten zijn onveranderd vergeleken met een maand eerder en de oordelen zijn nog altijd positief. De ondernemers verwachten een stijging van de productie, evenals een toename van de personeelssterkte. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als optimistisch.

Aanhoudend positieve oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in mei nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van voorgaande maand. Het oordeel van de ondernemers over hun orderontvangsten en het voorraad gereed product is verslechterd. De index orderpositie is nog iets verder gestegen en komt uit op 127,7 (juli 2000=100). Het oordeel over de totale en buitenlandse orderpositie is niet veranderd. In 2008 lijkt het positieve beeld in deze branche iets aan het afzwakken.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers optimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in mei een gelijke productie ten opzichte van april. Ze verwachten voor de maanden juni tot en met augustus een forse toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met hogere afzetprijzen. De ondernemers blijven positief over de toekomstige personeelssterkte. Van de ondernemers verwacht per saldo 8 procent een toename van het aantal werknemers.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2008

Verwachting voor juni tot en met augustus 2008