Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van juni 2008 laat een negatievere stemming zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De orderontvangsten zijn in mei duidelijk afgenomen en de oordelen zijn negatiever. Ook voor de komende maanden zijn de ondernemers voorzichtig in hun verwachtingen.

Afname orderontvangsten, negatievere oordelen

De ondernemers zagen in mei de totale orderontvangsten flink afnemen ten opzichte van een maand eerder. Op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt waren de orderontvangsten flink afgenomen. Het oordeel over de orderontvangsten is dan ook verslechterd. De index orderpositie is gedaald en komt uit op 103,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is verslechterd, het oordeel over de buitenlandse orderpositie bleef flink negatief. Het oordeel over de voorraad gereed product is wel iets verbeterd. De stemming in de branche is in 2008 duidelijk aan het verzwakken.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Gelijk blijvende productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in mei een gelijke productie ten opzichte van een maand eerder. Ze voorzien voor de maanden juni tot en met augustus geen verandering in het niveau van de productie. De branche is verder overtuigd van een sterke stijging van de afzetprijzen de komende maanden. De ondernemers verwachten een lichte afname in de personeelssterkte.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2008

Verwachting voor juni tot en met augustus 2008