Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van mei 2008 laat een onveranderd beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn licht toegenomen, maar de meeste oordelen blijven negatief. De ondernemers zijn pessimistisch gestemd over de toekomstige productie. Het algemene beeld in deze branche blijft maandelijks wisselen.

Orderontvangsten iets toegenomen

De totale orderontvangsten zijn in april in vergelijking met maart licht toegenomen. Op de buitenlandse markt was er sprake van een flinke toename, op de binnenlandse markt van een afname. Het oordeel over de orderontvangsten is gelijk gebleven ten opzichte van de vorige maand. De ondernemers zijn nog altijd negatief gestemd over hun orderpositie. Ook over de buitenlandse orderpositie zijn de ondernemers niet tevreden. De index van de orderpositie is vrijwel stabiel gebleven en komt uit op 100,0 (juli 2000=100). Het oordeel over de voorraad gereed product is onveranderd. De stemming in deze branche blijft maandelijks wisselend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in april een hogere productie dan in maart. Voor mei tot en met juli 2008 verwachten de ondernemers echter een afname van de productie. Daarnaast verwachten ze gelijk blijvende verkoopprijzen voor hun producten. De verwachting voor de personeelssterkte is iets optimistischer dan vorige maand.

Verwachting mei tot en met juli 2008

Verwachting mei tot en met juli 2008