Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie heeft in februari 2008 meer omgezet en meer geproduceerd dan in februari vorig jaar. Ook de waarde van de orderontvangsten nam toe. De prijsontwikkeling van ruwe olie leidde tot een aanzienlijke stijging van verbruiks- en afzetprijzen.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(februari 2008 t.o.v. februari 2007)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Omzet hoger in februari

De omzet van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in februari 18 procent hoger dan in februari 2007. Ook in januari werd de groei van de omzet van deze branche met dubbele cijfers geschreven. De omzetstijging is vrijwel geheel het gevolg van hogere afzetprijzen. De extra werkdag van februari 2008 had eveneens een positief effect op de omzet. Per gemiddelde werkdag kwam het volume van de omzet bijna 3,5 procent kleiner uit. Dit resultaat komt volledig voor rekening van de buitenlandse afzet. Op de exportmarkt was het omzetvolume bijna 7 procent kleiner, terwijl in het binnenland het volume van de omzet ruim 3 procent groter was. Het is inmiddels de vijfde opeenvolgende maand dat het omzetvolume per werkdag kleiner is dan een jaar eerder.

In alle geledingen van de branche werd meer omgezet. Vooral de aardolie-industrie deed goede zaken. In deze subbranche was de omzet ruim 50 procent hoger. Het daarbij behorende omzetvolume was in februari 13 procent groter. In de overige twee subbranches is de omzetgroei geheel toe te schrijven aan prijs- en werkdageffecten.

Hogere waarde orderontvangst

De waarde van de orderontvangsten in de chemische industrie was in februari 2008 bijna 7 procent hoger dan in februari vorig jaar. In 2007 vertoont de ontwikkeling van de waarde van de orderontvangst een neergaande tendens, maar deze trend lijkt met de uitkomsten van januari en februari 2008 te zijn omgebogen.

Prijzen hoger

Een vat olie was in februari in dollars gemiddeld 60 procent duurder dan een jaar eerder. Omdat de dollar in februari 2008 ten opzichte van februari 2007 circa 13 procent goedkoper is geworden, wordt de hoge olieprijs enigszins geneutraliseerd.

Wereldmarktprijs aardolie en wisselkoers Amerikaanse dollar/euro

Ontwikkeling wereldmarktprijs North Sea (brent) t.o.v. ontwikkeling wisselkoers (euro versus Amerikaanse dollar)

Door de hoge prijs van ruwe olie lag de prijs van geïmporteerde grond- en hulpstoffen in februari bijna 30 procent hoger dan in februari 2007. De hogere prijs van grond- en hulpstoffen afkomstig uit het buitenland vertaalde zich in een 25 procent hogere verbruiksprijs. Mede door de duurdere grond- en hulpstoffen hebben de producenten de prijzen van hun producten verhoogd. De afzetprijs is met 17 procent gestegen. Er was nauwelijks verschil in de prijsontwikkelingen op de binnenlandse en op de buitenlandse markt.

Weer meer productie

Al bijna drie jaar realiseert de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie productiegroei ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. In februari kwam de toename van de productie uit op slechts 0,5 procent. Vooral de aardolie-industrie draagt flink bij aan de grotere productie van de branche. Daarentegen heeft de chemische industrie de laatste drie maanden te maken met een kleinere productie.

Volume bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het vierde kwartaal van 2007 ruim 2 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2006. Het is al het tiende kwartaal op rij waarin het volume van de bruto toegevoegde waarde groter is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De groei van het vierde kwartaal kwam echter wel beduidend lager uit dan die van het derde kwartaal van 2007. Toen nam het volume van de bruto toegevoegde waarde toe met bijna 5,5 procent. Het jaar 2007 werd afgesloten met een toename ruim 2,5 procent.

Omzet, productie en prijzen
(3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (3-maandsvoortschrijdendgemiddelde)