Nederlandse groei  ver boven Europees gemiddelde

De economische groei van Nederland was in het vierde kwartaal van 2007 veel sterker dan die van de Europese Unie. Gemiddeld was het bruto binnenlands product (bbp) van de Europese lidstaten 2,5 procent groter dan een jaar eerder. In de landen van de eurozone lag de economische groei op gemiddeld 2,1 procent.

Bruto binnenlands product

Bruto binnenlands product 

Duitse economische groei valt terug

In Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland en de grootste economie van de Europese Unie, liep de economische groei in het laatste kwartaal van 2007 aanzienlijk terug. De terugval naar 1,6 procent is vooral toe te schrijven aan tegenvallende consumptieve uitgaven door huishoudens. De economische groei van Duitsland in 2007 bedroeg 2,5 procent.

In het vierde kwartaal van 2007 bleef de groei van de Duitse economie achter bij die van andere grote Europese economieën. Zo groeide de Britse economie in het vierde kwartaal met bijna 3 procent en de Franse met ruim 2 procent. 

Lage groei Amerikaanse consumptie

Ondanks de kredietcrisis en de problemen op de huizenmarkt groeide de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal nog met 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ten opzichte van het derde kwartaal viel de groei echter bijna helemaal stil. De jaargroei was in 2007 met 2,2 procent het laagst sinds 2002. Vooral de groei van de consumptie door huishoudens, jarenlang de motor achter de economische ontwikkeling van de VS, viel in de loop van het jaar terug.

Meer internationale economische cijfers vindt u op de website van Eurostat.