Oordeel en verwachtingen: voeding- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2008 blijkt dat het beeld in de voeding- en genotmiddelenindustrie positief blijft. De orderontvangsten zijn gestegen en de oordelen zijn positief. Er wordt een verdere toename van de productie en buitenlandse afzet in de komende maanden verwacht. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als optimistisch.

Toename orderontvangsten, positieve oordelen

De ondernemers zagen de orderontvangsten in december wederom verder toenemen. Vooral de orderontvangsten uit het buitenland zijn flink toegenomen. Het oordeel over deze orderontvangsten is dan ook nog altijd positief. De tevredenheid over de totale en buitenlandse orderpositie is onveranderd positief. Het oordeel over de voorraad gereed product is wel iets verslechterd. Het sentiment onder de ondernemers was in 2007 stabiel en positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

Volgens de ondernemers is de productie in december licht afgenomen ten opzichte van de maand ervoor. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een verdere toename van de productie. Verder wordt door een meerderheid van de ondernemers stijgende afzetprijzen verwacht. De verwachting over de personeelssterkte is nagenoeg onveranderd. Er zijn per saldo meer ondernemers die een daling van het aantal medewerkers voorzien dan ondernemers die een stijging verwachten.

Verwachting voor januari tot en met maart 2008

Verwachting voor januari tot en met maart 2008

Toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers de concurrentiepositie op de binnenlandse markt in het vierde kwartaal verder is verbeterd. Ook op de markt binnen de EU is de concurrentiepositie verbeterd, op de markt buiten de EU is deze onveranderd. De ondernemers zijn optimistisch in hun verwachting over de buitenlandse afzet in het vierde kwartaal. De bezettingsgraad is in het vierde kwartaal gedaald en kwam uit op 83,9. De aanwezige productiecapaciteit wordt door 93 procent van de ondernemers als voldoende beoordeeld.