Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van oktober 2007 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie positief blijft. De orderontvangsten zijn toegenomen en de oordelen zijn nog altijd positief. De ondernemers zijn ook optimistisch over de toekomstige productie en buitenlandse afzet. Ook over de toekomstige personeelssterkte zijn de ondernemers deze maand zeer optimistisch.

Toename orderontvangsten, positieve oordelen

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in september sterk toegenomen ten opzichte van augustus. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangsten is dan ook onveranderd positief. Het oordeel over de voorraad gereed product is gelijk gebleven. De index orderpositie is gestegen en komt uit op 87,6 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is verbeterd. Over de buitenlandse orderpositie is de tevredenheid onveranderd groot. In 2007 wordt het beeld in deze branche bepaald door een positief sentiment van de ondernemers.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers verwachten stijging productie

In september realiseerden de ondernemers naar eigen zeggen een flinke toename van de productie ten opzichte van augustus. Er wordt een verdere stijging van de productie in de komende maanden voorzien. Ook verwacht men dat de verkoopprijzen zullen stijgen. Over de toekomstige personeelssterkte blijven de ondernemers deze maand optimistisch. Per saldo verwacht 16 procent van de ondernemers een stijging van de toekomstige personeelssterkte.

Verwachting3 voor oktober tot en met december 2007

Verwachting voor oktober tot en met december 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verbeterde concurrentiepositie, flinke toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het derde kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt verder is verbeterd. De ondernemers verwachten dan ook een flinke toename van de buitenlandse afzet in het vierde kwartaal. De bezettingsgraad is in het derde kwartaal nagenoeg niet veranderd en komt uit op 81,9. Er is tevredenheid bij de ondernemers over de huidige productiecapaciteit, 85 procent beoordeelt deze als voldoende, 9 procent beoordeelt deze als te groot en 6 procent als te klein.