Monitor juridische en economische diensten tweede kwartaal 2007

In het tweede kwartaal hebben de juridische en economische dienstverleners fors meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de economische dienstverleners realiseerden net als de voorgaande vier kwartalen een hoge omzetgroei. De stemming onder de ondernemers was nog altijd uiterst positief en de verwachtingen voor het derde kwartaal van 2007 zijn zeer optimistisch.

Omzet opnieuw flink hogerDe omzet van de juridische en economische dienstverleners kwam in het tweede kwartaal van dit jaar bijna 11 procent hoger uit. Vanaf het tweede kwartaal van 2005 nam de omzet van de juridische en economische dienstverleners elk kwartaal toe. De groei was in die negen kwartalen echter nog nooit zo hoog als in het tweede kwartaal van dit jaar. De omzetstijging komt hierdoor op hetzelfde niveau als voor de gehele zakelijke dienstverlening.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Sterke groei economische dienstverleners

De hoogste omzetgroei kwam ook in het tweede kwartaal weer van de economische dienstverleners zoals accountants. Hun omzet nam in deze periode met 12 procent toe in vergelijking met het tweede kwartaal van 2006. De groei is hoger dan gemiddeld in de zakelijke dienstverlening. Met een omzetgroei van bijna 5 procent deden de juridische dienstverleners het minder goed. De laatste vijf kwartalen is de omzetgroei van de juridische dienstverleners echter wel stabiel, tussen de 4 en 5 procent.

Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

 Omzetontwikkeling t.o.v. dezelfde periode het jaar ervoor

Verdere toename orderontvangsten

Uit de conjunctuurtest van juli bleek dat de stemming onder de ondernemers in de economische dienstverlening verder is verbeterd. De ondernemers ontvingen naar eigen zeggen in het tweede kwartaal meer orders dan in het eerste kwartaal. Het oordeel over deze orderontvangsten is dan ook positief, maar wel minder positief dan in het vorige kwartaal. De aan afnemers berekende prijzen zijn in het tweede kwartaal toegenomen. Het oordeel over het huidige economisch klimaat was nog altijd zeer positief te noemen

Oordeelover orderontvangsten en economisch klimaat

Oordeel over orderontvangsten en economisch klimaat

Stijgende afzetprijzen en omzet verwacht

Voor het derde kwartaal van 2007 zijn de ondernemers optimistisch in hun verwachtingen. Ze voorzien een verdere stijging van de orders. Het aantal ondernemers dat dit verwacht is echter lager dan vorig kwartaal. Ook verwachten ze een flinke toename van de omzet en van de afzetprijzen. Verder verwacht per saldo een meerderheid van de ondernemers een verdere stijging van de toekomstige personeelssterkte.

Verwachting voor het derde kwartaal 2007

Verwachting voor het derde kwartaal 2007

Meer cijfers staan op de themapagina Financiële en zakelijke diensten