Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van juli 2007 laat een iets minder optimistisch beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn in juni gelijk gebleven en de oordelen zijn iets negatiever. Ook voor de komende periode zijn de ondernemers wat pessimistischer in hun verwachtingen dan vorige maand. Het algemene beeld in de branche kan als licht pessimistisch worden omschreven.

Gelijkblijvende orderontvangsten, oordelen iets negatiever

De orderontvangsten zijn in juni gelijk gebleven ten opzichte van mei. De ondernemers zijn over de orderontvangsten wel iets positiever gestemd dan vorige maand. De index van de orderpositie is iets gestegen en komt uit op 98,7 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie is echter wel negatiever, net als het oordeel over de voorraad gereed product. De stemming in deze branche blijft maandelijks zeer wisselend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Afname productie verwacht

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in juni wederom een lagere productie dan een maand eerder, wat voor de tijd van het jaar echter niet ongewoon is. Voor juli tot en met september verwachten de ondernemers een nagenoeg gelijke productie. Verder voorzien ze een stijging van de verkoopprijzen. De verwachting over de personeelssterkte is iets verslechterd, de ondernemers die een daling voorzien zijn deze maand in de meerderheid ten opzichte van degene die een stijging verwachten.

Verwachting3 juli tot en met september 2007

Verwachting juli tot en met september 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verbeterde concurrentiepositie

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het tweede kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt iets is verbeterd. Op de buitenlandse markt, zowel binnen als buiten de EU, is deze iets verslechterd. De ondernemers verwachten voor het derde kwartaal een gelijkblijvende buitenlandse afzet. De bezettingsgraad is in het tweede kwartaal verder gedaald naar 84,4. Het oordeel over de productiecapaciteit is dit kwartaal iets verbeterd.