Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van mei 2007 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie zeer positief blijft. De orderontvangsten zijn echter afgenomen vergeleken met de orderontvangsten van een maand eerder. De oordelen blijven echter zeer positief. De ondernemers verwachten een verdere productiestijging en hogere afzetprijzen in de komende maanden. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als zeer optimistisch.

Positieve oordelen

Volgens de ondernemers zijn er in april minder orders ontvangen dan in maart. De oordelen van de ondernemers over hun orderontvangsten en de orderpositie zijn echter onveranderd positief, net als het oordeel over de voorraad gereed product. De index orderpositie is iets gedaald naar 117,3 (juli 2000=100), maar blijft hoog. In 2006 wordt het beeld in deze branche bepaald door een verbeterde orderpositie en grote tevredenheid van ondernemers hierover.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers optimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen een lichte, verdere toename van de productie in april. De ondernemers verwachten voor mei tot en met juli ook een verdere toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met hogere afzetprijzen. Van de ondernemers verwacht 20 procent een toename van het aantal werknemers en 7 procent een afname, hiermee zijn de ondernemers nog iets positiever dan vorige maand.

Verwachting3 voor mei tot en met juli 2007

Verwachting voor mei tot en met juli 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht