Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

Uit de Conjunctuurtest van april 2007 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie ongeveer gelijk is aan maart. De orderontvangsten zijn toegenomen, maar het oordeel hierover is nagenoeg onveranderd. De ondernemers verwachten een toename van de buitenlandse afzet. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als gematigd optimistisch.

Toename orderontvangsten en gelijkblijvende oordelen

Volgens de ondernemers zijn de orderontvangsten in maart flink gestegen ten opzichte van februari. Deze toename werd op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt gerealiseerd. De index orderpositie is gestegen en komt uit op 106,3 (juli 2000=100). De oordelen over de orderontvangsten, de orderpositie en de buitenlandse orderpositie zijn echter niet veranderd. Ook het oordeel over de voorraad gereed product is nagenoeg gelijk gebleven. In deze branche is het beeld in 2007 vrij stabiel.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers gematigd optimistisch in hun verwachtingen

De ondernemers zagen in maart een toename van de productie ten opzichte van een maand eerder. Voor het tweede kwartaal wordt een lichte toename van de productie verwacht. De verwachtingen over de toekomstige personeelssterkte is sterk verbeterd. Het saldo van de ondernemers die een toename of afname van de personeelssterkte verwachten, is van -9 gestegen naar +5. Een positief saldo van deze verwachting is sinds april 2001 niet meer voorgekomen.

Verwachting3 voor april tot en met juni 2007

Verwachting voor april tot en met juni 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Toename buitenlandse afzet verwacht

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het eerste kwartaal de concurrentiepositie op zowel de binnenlandse als buitenlandse markt nauwelijks is veranderd. De ondernemers verwachten een toename van de buitenlandse afzet in het tweede kwartaal. De bezettingsgraad is in het eerste kwartaal verder gestegen en komt uit op 85,4. Het oordeel over de productiecapaciteit is in dit kwartaal iets verslechterd.