Industriebeeld: producenten positiever gestemd

Het producentenvertrouwen in de industrie is in februari 2007 uitgekomen op 7,8. Dit is 1,4 punt hoger dan in januari 2007. Het vertrouwen van de ondernemers nam vanaf de zomer van 2005 sterk toe. In oktober 2006 werd met een waarde van 9,0 het hoogste niveau ooit bereikt, maar ook in de maanden daarna bleef het sentiment onder de ondernemers positief.

De industrie heeft in december 2006 ruim 7 procent meer omzet gerealiseerd dan in december 2005. Al ruim tweeënhalf jaar is de omzet hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie was bijna 6 procent hoger dan een jaar eerder. Het is inmiddels zeseneenhalf jaar geleden dat een hoger groeicijfer voor de productie genoteerd kon worden.

Het volume van de bruto toegevoegde waarde is in de industrie in het vierde kwartaal van 2006 met 3,9 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Orderpositie naar recordhoogte

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Het oordeel over de voorraad gereed product bleef in februari ongewijzigd. Over de toekomstige productie waren de ondernemers in februari juist iets positiever dan in januari, net als over de orderpositie. In de investeringsgoederenindustrie zijn de verwachtingen over de toekomstige productie het meest optimistisch.

De orderontvangsten zijn volgens een meerderheid van de ondernemers verder toegenomen. De index orderpositie (orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) steeg naar 108,7. Daarmee bevindt deze indicator zich op het hoogste punt sinds het najaar van 1992. De verbeteringen weerspiegelen zich in het oordeel over de orderpositie, dat in februari licht verbeterde.

De ondernemers in de industrie bleven eveneens positief ten aanzien van de werkgelegenheid. Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was in februari licht in de meerderheid. De stemming over de werkgelegenheid is het laatste halfjaar aanzienlijk beter dan in de periode 2001-2005. Vooral ondernemers in de investeringsgoederenindustrie denken meer personeel aan te nemen.

Flink meer omzet

De ruim 7 procent hogere omzet van december 2006 kan voor ongeveer tweederde worden toegeschreven aan een grotere afzet en het overige deel aan hogere afzetprijzen. De omzetgroei lijkt iets achter te blijven bij die in de twee voorafgaande maanden. Toen was er nog sprake van een omzetgroei in de dubbele cijfers. December had echter in 2006 een ander werkdagpatroon dan in 2005. Dit had een negatief effect op de omzetontwikkeling van circa 4 procent.

Vooral in het buitenland werd, met een toename van 12 procent, meer omgezet. De sterkste omzetgroei werd gerealiseerd in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie en in de voedings- en genotmiddelenindustrie. In het binnenland bleef de omzettoename beperkt tot 2 procent. Ook hier deed de metaalindustrie het goed met een omzetgroei van 7 procent.

In 2006 was de industriële omzet 9 procent groter dan in 2005. De groei van de omzet werd zowel bepaald door een grotere afzet van producten als door hogere afzetprijzen. Met name in de eerste helft van 2006 hadden hogere olieprijzen een belangrijke invloed op de afzetprijzen van de industrie. In alle branches was de omzet hoger dan in 2005. In het buitenland werd 11 procent meer omgezet, op de binnenlandse markt 7 procent.

Topproductie in december

Alle branches in de industrie hebben bijgedragen aan de bijna 6 procent hogere productie in december. In de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie was de toename met bijna 11 procent het grootst. Ook de voedings- en genotmiddelenindustrie en de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie deden het goed met een toename van ongeveer 5 procent.

De industriële productie was over heel 2006 ruim 2 procent hoger dan in 2005. Vooral de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie, de textiel-, kleding- en lederindustrie en de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie leverden meer productie. Alleen de papier- en grafische industrie produceerde iets minder dan een jaar eerder.

Industrie groeit verder in vierde kwartaal

In het vierde kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 3,9 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2005. Mede dankzij de groeispurt van de industrie in het vierde kwartaal was over geheel 2006 het volume van de bruto toegevoegde waarde 2,1 procent groter dan dat van 2005.

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2006 met 2,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. In heel 2006 groeide de Nederlandse economie met 2,9 procent. Net als in 2005 leverde de uitvoer de belangrijkste bijdrage aan de economische groei. Het waren echter vooral de consumptie van huishoudens en de investeringen die een versnelling brachten in de economische groei.