Oordeel en verwachtingen: papier- en grafische industrie

De Conjunctuurtest van januari 2007 laat een wisselvallig beeld zien in de papier- en grafische industrie. De orderontvangsten zijn in december toegenomen, maar de oordelen over de voorraad gereed product, orderontvangsten en de orderportefeuille zijn licht verslechterd. Voor de komende periode verwachten de ondernemers een daling van de productie en de toekomstige personeelssterkte. Wel wordt er een toename van de buitenlandse afzet voorzien. Het algemene beeld in de branche kan als sterk wisselend worden omschreven.

Orderontvangsten toegenomen

Van november op december zijn de orderontvangsten toegenomen, wat vooral op de binnenlandse markt is gerealiseerd. De ondernemers waren over deze orderontvangsten echter iets negatiever gestemd dan vorige maand. De index van de orderpositie is nagenoeg gelijk gebleven en komt uit op 91,9 (juli 2000=100). Het oordeel over de orderpositie en de voorraad gereed product is eveneens iets verslechterd. De stemming in deze branche blijft zeer wisselend.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Pessimistische verwachtingen voor eerste kwartaal

De ondernemers realiseerden naar eigen zeggen in december een toename in de productie. Voor de maanden januari tot en met maart verwachten de ondernemers een daling van de productie, wat gezien de tijd van het jaar niet ongewoon is. Verder voorzien ze een flinke daling van de verkoopprijzen. De verwachtingen over de personeelssterkte blijven ook licht pessimistisch. De verwachtingen zijn in vergelijking met de gehele industrie in deze branche duidelijk negatiever.

Verwachting3 voor januari tot en met maart 2007

Verwachting voor januari tot en met maart 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verbeterde concurrentiepositie

Uit de kwartaalvragen van de conjunctuurtest blijkt dat volgens de ondernemers in het vierde kwartaal de concurrentiepositie op de binnenlandse markt is verbeterd, op de buitenlandse markt is concurrentiepositie niet gewijzigd. De ondernemers verwachten geen verandering in de buitenlandse afzet in het eerste kwartaal. De bezettingsgraad is in het vierde kwartaal 87,3, wat gelijk is aan het derde kwartaal. Het oordeel over de productiecapaciteit is dit kwartaal licht verslechterd.