Oordeel en verwachtingen: voeding- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van december 2006 blijkt dat het beeld in de voeding- en genotmiddelenindustrie gelijk is aan november. Er zijn in november wel meer orders ontvangen, maar de oordelen zijn onveranderd. De ondernemers zijn deze maand minder optimistisch over de toekomstige productie dan vorige maand. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht optimistisch.

Meer orderontvangsten en gelijkblijvende oordelen

De ondernemers ontvingen naar eigen zeggen in november meer orders dan in oktober, zowel vanuit binnen- als buitenland. Het oordeel over deze orderontvangsten en de index orderpositie is nagenoeg gelijk aan vorige maand, net als het oordeel over de voorraden. Het sentiment onder de ondernemers is in 2006 veranderd van licht negatief naar licht positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel 1 en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Stijgende afzetprijzen verwacht

In november is volgens de ondernemers de productie toegenomen ten opzichte van oktober. Voor de periode december tot en met februari zijn de ondernemers echter voorzichtig in hun verwachting betreffende productie. Wel worden door een grote meerderheid stijgende afzetprijzen verwacht. De verwachting over de toekomstige personeelssterkte is iets verslechterd. Er zijn nu weer meer ondernemers die een daling van het aantal medewerkers voorzien dan die een stijging verwachten. Deze verwachtingen van deze branche komen overeen met de verwachtingen in de gehele industrie.

Verwachting3 voor december tot en met februari 2007

Verwachting voor december tot en met februari 2007

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht