Industriebeeld: ondernemers blijven zeer optimistisch

Het producentenvertrouwen in de industrie kwam in november 2006 uit op 8,8. Sinds de zomer van 2005 is het vertrouwen van de ondernemers sterk toegenomen. De laatste vijf maanden blijft de vertrouwensindicator voortdurend op een zeer hoog niveau staan.

De industrie heeft in september dit jaar 5 procent meer omzet gerealiseerd dan in september 2005. De hogere omzet is voor ongeveer de helft toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. Al tweeëneenhalf jaar is de omzet hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De Nederlandse industrie produceerde in september, gecorrigeerd voor verschillen in werkdagpatroon, 1,2 procent meer dan in september 2005.

Het volume van de bruto toegevoegde waarde is in de industrie in het derde kwartaal van 2006 met 1,1 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen

Optimisme heerst onder producenten industrie

De ondernemers waren in november iets positiever over hun orderpositie dan in oktober. Het oordeel over de voorraad gereed product veranderde niet. Ondanks een geringe daling was de verwachting van de industriële ondernemers over de toekomstige productie nog altijd zeer positief.

Het optimisme van de ondernemers in de industrie hangt samen met de grote tevredenheid over hun orderportefeuille. Ook in november namen de orderontvangsten toe, zij het iets minder dan in oktober. De index orderpositie (ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk) kwam uit op 103,8. Dit is iets lager dan in oktober.

Voor de derde maand op rij overtreft het aantal ondernemers dat uitgaat van een stijging van de personeelsomvang in de komende drie maanden het aantal dat een daling voorziet. In de vijf jaar daarvoor ging de meerderheid van de ondernemers uit van een daling van de personeelsomvang.

Omzet hoger door hogere afzetprijzen

De omzet was in bijna alle branches hoger dan in september 2005. Uitzonderingen waren de papier- en grafische industrie en de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie. De sterkste omzettoename werd gemeten in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie. Hier kwam de omzet 12 procent hoger uit. Met een toename van 8 procent was ook in de textiel-, kleding- en lederindustrie de omzet duidelijk hoger dan in september 2005. Op de buitenlandse markt boekte de industrie in september 10 procent meer omzet dan een jaar eerder, op de binnenlandse markt was de omzet echter 1 procent lager dan een jaar eerder.

Productie hoger

Vrijwel alle branches leverden in september meer productie. Alleen in de papier- en grafische industrie en in de hout- bouwmaterialen en overige industrie was de productie lager dan een jaar eerder. In de metaalindustrie was de toename van de productie het grootst.

Weer groei in de industrie

In het derde kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 1,1 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2005. In het tweede kwartaal kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde 1,4 procent hoger uit. Over geheel 2005 lag het volume van de bruto toegevoegde waarde nagenoeg op hetzelfde niveau als dat van 2004.

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2006 met 2,6 procent gegroeid. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie met 2,8 procent. De uitvoer blijft de belangrijkste pijler onder de economische groei. Daarnaast trokken ook de investeringen verder aan en blijft de werkgelegenheid stijgen.