Oordeel en verwachtingen: voeding- en genotmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2006 blijkt dat het beeld in de voeding- en genotmiddelenindustrie licht is verbeterd ten opzichte van juli. Er zijn iets meer orders ontvangen, terwijl de oordelen nagenoeg gelijk bleven. De ondernemers zijn optimistisch over de toekomstige productie. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als licht optimistisch.

Meer orderontvangsten en iets minder positieve oordelen

De ondernemers ontvingen van juni op juli meer orders door een lichte toename van zowel de binnenlandse als de buitenlandse orderontvangsten. Het oordeel over deze orderontvangsten was positief en vergelijkbaar met juli. De tevredenheid over de orderpositie is licht gedaald, terwijl het oordeel over de voorraden iets is verbeterd. Het sentiment onder de ondernemers is in 2006 veranderd van licht negatief naar licht positief.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Toename productie verwacht

In juli bleef de productie volgens de ondernemers gelijk aan juni. Voor de periode augustus tot en met oktober verwachten de ondernemers een toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met licht stijgende afzetprijzen. De verwachting over de toekomstige personeelssterkte is gelijk gebleven aan die van juli, de pessimisten blijven in de meerderheid. In deze branche zijn de verwachtingen wat negatiever dan in de gehele industrie, maar de verschillen zijn deze maand kleiner geworden.

Verwachting3 voor augustus tot en met oktober 2006

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2006

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht