Oordeel en verwachtingen: textiel-, kleding- en lederindustrie

Uit de Conjunctuurtest van augustus 2006 blijkt dat het beeld in de textiel-, kleding- en lederindustrie verder verbeterd is ten opzichte van juli. Er zijn iets meer orders ontvangen en de oordelen over de orderpositie, orderontvangst en voorraden zijn positiever. Het algemene beeld in de branche kan omschreven worden als optimistisch.

Meer orderontvangsten en positievere oordelen

De totale orderontvangsten zijn licht toegenomen van juni op juli. De ondernemers melden op de binnenlandse markt een afname en op de buitenlandse markt een toename van ontvangen orders. Hun oordelen over de orderontvangsten, orderpositie en de voorraadpositie zijn positiever dan vorige maand. De index orderpositie is gestegen naar 84,1 (juli 2000=100). In 2006 wordt het beeld in deze branche bepaald door een sterk verbeterd sentiment van de ondernemers.

Orderpositie, oordeel 1 en index 2

Orderpositie, oordeel en index

1) oordeel orderpositie = saldo van het percentage ondernemers dat positief of negatief oordeelt
2) index orderpositie = ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk, geïndexeerd

Ondernemers licht optimistisch in hun verwachtingen

In juli hebben de ondernemers naar eigen zeggen een stijging van de productie ten opzichte van juni gerealiseerd. Zij verwachten voor augustus tot en met oktober een verdere toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met flink hogere afzetprijzen. Van de ondernemers verwacht 12 procent een afname van het aantal werknemers en 10 procent een toename. Deze verwachtingen van de branche voor de komende maanden zijn iets optimistischer dan de verwachtingen van de totale industrie.

Verwachting3 voor augustus tot en met oktober 2006

Verwachting voor augustus tot en met oktober 2006

3) saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht