Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juni 2006 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verbeterd is ten opzichte van mei. Er werden meer orders ontvangen en het oordeel over de orderpositie en orderontvangst is verbeterd. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers een toename van de productie.

Meer orders

Van april op mei werden er meer orders ontvangen uit het binnenland, de orderontvangst uit het buitenland bleef gelijk. De ondernemers waren positiever over de orderontvangsten. De index orderpositie is gestegen en kwam uit op 105,3 (juli 2000=100), de hoogste stand in de afgelopen tien jaar. Het oordeel van de ondernemers over de order- en voorraadpositie is licht verbeterd.

Toename productie verwacht

De ondernemers verwachten voor juni tot en met augustus een toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met fors hogere afzetprijzen.

Ondernemers verwachten een toename van de personeelssterkte

Het aantal ondernemers dat van juni tot en met augustus een stijging van het aantal medewerkers verwacht is gestegen. Van de ondernemers verwacht 15 procent een toename van het aantal werknemers en 9 procent een afname. Een positief saldo van 6 procent is sinds 2001 niet meer voorgekomen.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor juni tot en met augustus 2006