Oordeel en verwachtingen: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

De Conjunctuurtest van mei 2006 laat een diffuus beeld zien in de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie. De ondernemers ontvingen per saldo meer orders, maar de stemming over de orderontvangsten en orderpositie verslechterde. Voor de komende maanden verwachten ze een lichte toename van de productie.

Toename binnenlandse orderontvangsten, stemming negatiever

De ondernemers ontvingen van maart op april per saldo iets meer orders. Op de binnenlandse markt namen de orderontvangsten toe en op de buitenlandse markt namen ze af. De ondernemers waren pessimistischer over de orderontvangsten en ook wat meer ontevreden over orderpositie. De index van de orderpositie daalde en kwam uit op 98,9 (juli 2000=100). De voorraadpositie bleef naar eigen zeggen nagenoeg ongewijzigd.

Lichte toename productie verwacht

De ondernemers verwachten voor mei tot en met juli een lichte toename van de productie. Dit gaat volgens hen gepaard met hogere afzetprijzen.

Opnieuw geen daling aantal werknemers voorzien

De ondernemers in de hout-, meubel- en bouwmaterialenindustrie verwachten in de nabije toekomst per saldo een gelijkblijvend personeelsbestand. Het is de tweede keer op rij dat in deze branche geen daling van de werkgelegenheid voorzien wordt. De ondernemers verwachtten jarenlang een afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor mei tot en met juli 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor mei tot en met juli 2006