Oordeel en verwachtingen: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

De Conjunctuurtest van mei 2006 laat een licht verslechterd beeld zien in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie. Er werden minder orders ontvangen en de stemming over de orderontvangsten en orderpositie verslechterde. Voor de nabije toekomst verwachten de ondernemers echter een toename van de productie.

Minder orders

De orderontvangsten namen af van maart op april, zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt. De ondernemers waren pessimistischer over de orderontvangsten en orderpositie. Ook de index van de orderpositie liep terug naar 104,5 (juli 2000=100). De voorraadpositie verbeterde naar eigen zeggen iets.

Toename productie verwacht

De ondernemers verwachten voor de maanden mei tot en met juli een toename van de productie. Dit gaat volgens hen gepaard met hogere afzetprijzen. 

Opnieuw geen daling aantal werknemers voorzien

De ondernemers in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie verwachten in de nabije toekomst per saldo een vrijwel gelijkblijvend personeelsbestand. Het is de tweede maand op rij dat in deze branche geen daling van de werkgelegenheid voorzien wordt. De ondernemers verwachtten jarenlang een afname van de personeelssterkte.

Verwachting voor mei tot en met juli 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor mei tot en met juli 2006