Vertrouwen in economie stijgt verder

Het vertrouwen van consumenten is in april 2006 gestegen ten opzichte van een maand eerder. Consumenten werden aanzienlijk positiever over het economisch klimaat. De koopbereidheid veranderde nauwelijks. Hoewel het consumentenvertrouwen al acht maanden op rij toeneemt, zijn er nog steeds meer pessimisten dan optimisten. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.

Consument vooral positiever over economie

Consumenten werden deze maand aanzienlijk positiever over de economie. Voor het eerst sinds januari 2001 zijn er op dit onderdeel meer optimisten dan pessimisten. Zowel over de economie in de komende als in de afgelopen twaalf maanden, verbeterde het oordeel van de consument.

Verbetering koopbereidheid blijft achter

In april bleef de koopbereidheid vrijwel stabiel. Al ruim een half jaar blijft de ontwikkeling van de koopbereidheid achter bij die van het oordeel over het economisch klimaat. De koopbereidheid verbeterde in die periode wel, maar veel minder dan het oordeel over het economisch klimaat.

De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het huishouden en op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Consumenten zijn het minst negatief over de eigen financiën in de komende twaalf maanden.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.