Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van maart 2006 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verbeterd is. Er werden fors meer orders ontvangen, vooral op de buitenlandse markt. De oordelen over de orderontvangsten en orderpositie bleven ongeveer gelijk. Voor de derde maand op rij verwachten de ondernemers in de nabije toekomst geen inkrimping van het personeelsbestand.

Vooral meer orders uit buitenland

Van januari op februari werden aanzienlijk meer orders ontvangen, vooral dankzij een forse toename van de buitenlandse orders. Maar ook op de binnenlandse markt namen de orderontvangsten toe. De ondernemers bleven tevreden over de orderontvangsten en orderpositie. De index van de orderpositie steeg licht en kwam uit op 100,7 (juli 2000=100).

Toename productie verwacht

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten voor maart tot en met mei een toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met hogere afzetprijzen.

Alweer geen daling aantal werknemers voorzien

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten in de komende drie maanden per saldo een gelijkblijvend personeelsbestand. Het is de derde maand op rij dat geen daling van de werkgelegenheid voorzien wordt. De verwachting over het aantal werknemers was jarenlang negatief.

Verwachting voor maart tot en met mei 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor maart tot en met mei 2006