Inflatie daalt in februari naar 1,1 procent

De inflatie is in februari 2006 uitgekomen op 1,1 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in januari. Toen lagen de consumentenprijzen 1,3 procent hoger dan een jaar eerder. De daling is het gevolg van de prijsontwikkeling van autobrandstoffen, verse groenten en kleding. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van het CBS.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) kwam in februari 2006 uit op 1,4 procent.

Lagere benzineprijzen drukken inflatie

De inflatie is vooral gedrukt door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. De prijzen van benzine en LPG zijn in februari gedaald. Het verlagend effect hiervan op de inflatie werd nog versterkt doordat in februari 2005 de prijzen van autobrandstoffen juist flink waren gestegen. Autobrandstoffen waren in februari nog wel 9,3 procent duurder dan een jaar geleden, maar in januari was dat verschil 14,0 procent.

Ook de prijsontwikkeling van kleding en kledingstoffen zorgde voor een lager inflatiecijfer. De prijzen gingen in februari weliswaar flink omhoog door het verschijnen van de nieuwe zomercollectie in de winkels, maar in februari vorig jaar was die prijsstijging scherper. Dit leidde er toe dat kleding en kledingstoffen in februari 2,5 procent goedkoper waren dan een jaar geleden.

Ten slotte is de inflatie verlaagd door de prijsontwikkeling van verse groenten. Deze waren in februari 1,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. In januari waren ze nog 6,3 procent duurder dan in januari 2005.

Hogere prijzen voor frisdranken en voor bloemen en planten hadden daarentegen een verhogend effect op de inflatie.

Inflatie volgens Europese methode 1,4 procent

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in februari 2006 uitgekomen op 1,4 procent. In januari was dit nog 1,8 procent. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de eurozone in februari uit zal komen op 2,3 procent. In januari was de inflatie in de eurozone 2,4 procent.

Nederland behoort tot de landen met de laagste inflatie in Europa. Alleen in Finland, Oostenrijk, Polen en Zweden was de inflatie in januari lager. De inflatie in Nederland is nu tweeënhalf jaar op rij lager dan het gemiddelde in de eurozone.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.