Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van februari 2006 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie licht verslechterd is. Er werden minder orders ontvangen, vooral op de buitenlandse markt. De oordelen over de orderontvangsten en orderpositie bleven ongeveer gelijk. Voor de tweede achtereenvolgende maand verwachten de ondernemers geen afname in het personeelsbestand.

Fors minder orders uit buitenland, stemming onveranderd positief

Van december op januari werden minder orders ontvangen door een forse afname van de buitenlandse orders. Ook op de binnenlandse markt namen de orderontvangsten iets af. De ondernemers bleven ongewijzigd tevreden over de orderontvangsten, orderpositie en voorraadpositie. De index van de orderpositie veranderde eveneens vrijwel niet en kwam uit op 100,1 (juli 2000=100).

Toename productie verwacht

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten voor februari tot en met april een toename van de productie. Dit zal volgens hen gepaard gaan met hogere afzetprijzen.

Opnieuw geen daling aantal werknemers voorzien

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten in de nabije toekomst per saldo een gelijkblijvend personeelsbestand. Het is de tweede maand op rij dat geen daling van de werkgelegenheid voorzien wordt. De verwachting over het aantal werknemers was in alle industriebranches jarenlang negatief. De metaalindustrie is de eerste branche waarin de werkgelegenheidsverwachting niet meer negatief is.

Verwachting voor februari tot en met april 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor februari tot en met april 2006