Oordeel en verwachtingen: metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van januari 2006 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie de afgelopen maand over een breed front verbeterd is. Er werden meer orders ontvangen en de ondernemers waren meer tevreden over de orderontvangsten en de orderpositie. In de periode januari tot en met maart 2006 wordt een toename van de productie verwacht. Bovendien verwachten de ondernemers voor het eerst sinds lange tijd geen afname van het aantal werknemers.

Fors meer orders uit buitenland

Van november op december werden meer orders ontvangen door een forse toename van de buitenlandse orders Op de binnenlandse markt namen de orderontvangsten af. De ondernemers waren meer tevreden over de ontvangen orders en de orderpositie. De index van de orderpositie steeg met bijna 1 punt naar 100,4 (juli 2000=100). Het oordeel over de voorraad gereed product wijzigde vrijwel niet.

Concurrentiepositie binnen EU verbeterd

De ondernemers zagen hun concurrentiepositie binnen de EU verbeteren. Ook in eigen land verbeterde de concurrentiepositie iets. Buiten de EU bleef de concurrentiepositie ongewijzigd. De bezettingsgraad daalde en ligt met 79,5 (juli 2000=100) op een laag niveau. Eén op de vijf ondernemers ondervond productiebelemmeringen, het merendeel als gevolg van te weinig vraag.

Forse toename productie verwacht

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten voor het eerste kwartaal van 2006 een forse toename van de productie. Ook de buitenlandse afzet zal volgens hen toenemen. De productie- en afzetstijgingen zullen naar eigen zeggen gepaard gaan met hogere afzetprijzen.

Einde aan daling personeelssterkte

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten in de nabije toekomst per saldo een gelijkblijvend personeelsbestand. Het is de eerste keer sinds lange tijd dat in een industriebranche geen daling van de werkgelegenheid voorzien wordt. Nog maar één op de elf ondernemers verwacht een afname van het aantal werknemers, één op tien verwacht juist extra personeel aan te trekken.

Verwachting voor januari tot en met maart 2006,
saldo van het percentage ondernemers dat een toename of een afname verwacht

Verwachting voor januari tot en met maart 2006