Metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie

Uit de Conjunctuurtest van juni 2005 blijkt dat het beeld in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie de afgelopen maand nauwelijks gewijzigd is. De orderontvangsten bleven in de afgelopen periode ongeveer gelijk en ook het oordeel over de orderpositie veranderde amper. Voor de nabije toekomst verwachten de ondernemers een lichte toename van de productie.

Evenveel orders leiden tot meer ontevredenheid

De orderontvangsten in mei wijzigden vrijwel niet ten opzichte van april. De ondernemers zijn wel negatiever gestemd over de ontvangen orders. Het oordeel over de orderpositie is nauwelijks veranderd. De index van de orderpositie steeg voor de vierde maand op rij en komt uit op 100,5 (juli 2000=100). In 2004 was het gemiddelde van de index nog 95,5. Het oordeel over de voorraad gereed product wijzigde vrijwel niet.

Kleine toename productie verwacht

De ondernemers in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie verwachten voor juni tot en met augustus 2005 een kleine toename van de productie. Dit gaat volgens hen gepaard met gelijkblijvende verkoopprijzen.

Acht op tien ondernemers verwacht geen verandering personeel

Bijna acht op de tien ondernemers verwachten voor de periode juni tot en met augustus een gelijkblijvend personeelsbestand. Dit aandeel is al geruime tijd vrij constant. Eén op de acht ondernemers denkt dat het aantal werknemers in de nabije toekomst afneemt.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2005

Verwachting voor juni tot en met augustus 2005