Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

Uit de Conjunctuurtest van juni 2005 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie de afgelopen maand verslechterd is. De orderontvangsten daalden en de ontevredenheid over de orders en orderpositie nam toe. Voor de komende maanden verwachten de ondernemers geen verandering van de productie.

Minder orders, meer ontevredenheid

De orderontvangsten op de binnenlandse markt namen toe van april op mei, terwijl de orders op de buitenlandse markt juist afnamen. Per saldo is de totale orderontvangst gedaald. De ondernemers waren aanzienlijk minder tevreden over de ontvangen orders en orderpositie. De index van de orderpositie hield het hoge niveau van de laatste maanden niet vast en daalde met meer dan 6 indexpunten naar 98,7 (juli 2000=100). Het oordeel over de voorraad gereed product verslechterde flink en is sinds mei 1999 niet meer zo negatief geweest.

Ondernemers verwachten opnieuw lagere afzetprijzen

De ondernemers in de branche verwachten voor de maanden juni tot en met augustus 2005 een vrijwel gelijke productie. Dit gaat volgens hen opnieuw gepaard met lagere afzetprijzen. Daarnaast verwachtten de ondernemers voor het eerst sinds twintig maanden lagere in plaats van hogere afzetprijzen.

Ruim één op vijf ondernemers verwacht afname personeel

Ruim één op de vijf ondernemers verwacht dat het aantal werknemers in de periode juni tot en met augustus 2005 zal gaan dalen. Het aandeel bedrijven dat verwacht juist meer personeel aan te trekken is net als vorige maand verwaarloosbaar.

Verwachting voor juni tot en met augustus 2005

Verwachting voor juni tot en met augustus 2005