Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie

Uit de Conjunctuurtest van mei 2005 blijkt dat het beeld in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofverwerkende industrie de afgelopen maand nauwelijks gewijzigd is. De orderontvangsten en de oordelen hierover veranderden vrijwel niet. Wel verwachten de ondernemers een lichte toename van de productie in de komende maanden.

Orderontvangst niet gewijzigd

De orderontvangsten in april wijzigden vrijwel niet ten opzichte maart. Net als in de voorgaande maand waren acht op de tien ondernemers tevreden over de ontvangen orders. Hoewel de index van de orderpositie daalde, bleef deze met 105,3 (juli 2000=100) op een zeer hoog niveau liggen.

Ondernemers verwachten lagere afzetprijzen

De ondernemers in de branche verwachten voor de maanden mei tot en met juli 2005 een lichte toename van de productie. Dit gaat volgens hen gepaard met lagere afzetprijzen. In de voorgaande twintig maanden werden door de ondernemers telkens hogere afzetprijzen verwacht.

Nog maar één op acht ondernemers verwacht afname personeel

Nog maar één op de acht ondernemers verwacht dat het aantal werknemers in de periode mei tot en met juli 2005 zal gaan dalen. Dit aandeel is lange tijd niet meer zo laag geweest. Het aandeel bedrijven dat verwacht juist meer personeel aan te trekken is verwaarloosbaar.

Verwachting voor mei tot en met juli 2005