Economie Noord-Holland en Zeeland groeit het hardst

Een toerist die met zijn koffer naar Amsterdam Centraal loopt
© CBS / Nikki van Toorn
De economie is in het tweede kwartaal van 2022 in alle provincies gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Noord-Holland had het hoogste groeipercentage, gevolgd door Zeeland. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Vorige week berichtte het CBS al dat de Nederlandse economie met 5,3 procent was gegroeid vergeleken met een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2021 waren er nog ingrijpende coronamaatregelen van kracht, in tweede kwartaal van 2022 niet meer.

Economie Noord-Holland 10 procent gegroeid

Noord-Holland was de sterkst groeiende provincie, met een economische groei van 10 procent. In Zeeland kwam de groei in het tweede kwartaal uit op 8 procent, in Noord-Brabant op 5 procent. De drie noordelijke provincies kenden met 3 tot 4 procent juist wat minder groei dan de Nederlandse economie als geheel.

Economische groei 2e kwartaal 2022 t.o.v. 2e kwartaal 2021
ProvincienaamBbp-verandering (%)
Groningen3
Friesland4
Drenthe4
Overijssel5
Flevoland5
Gelderland5
Utrecht5
Noord-Holland10
Zuid-Holland5
Zeeland8
Noord-Brabant5
Limburg5

Regionale verschillen binnen de provincies

Door naar kleinere regio’s te kijken worden verschillen in economische groei binnen de provincies zichtbaar. In de meeste regio’s groeide de economie in het tweede kwartaal van 2022 met ongeveer 3 tot 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. In een beperkt aantal regio’s was de groei aanzienlijk hoger. De horeca, de reisbranche en de industrie waren hiervoor de voornaamste aanjagers. De horeca, luchtvaart, spoorvervoer en reisbemiddeling herstelden van het afschaffen van de maatregelen tegen het coronavirus.

Noord-Hollandse groei dankzij Haarlemmermeer en Amsterdam

Haarlemmermeer en Amsterdam zorgden voor de bovengemiddelde groei in Noord-Holland. De economie van Haarlemmermeer groeide het sterkst, met ongeveer 21 procent. Dat is te danken aan het toegenomen vliegverkeer op Schiphol ten opzichte van een jaar geleden, toen er nog reisbeperkingen golden. Amsterdam was de op één na sterkste groeier, met een toename van 10 procent. Dat is voornamelijk te danken aan herstel van de reisbemiddeling en de horeca.

Economische groei 2e kwartaal 2022 t.o.v. 2e kwartaal 2021
Regio_naamBbp-verandering (%)
Oost-Groningen3
Delfzijl e.o.3
Overig Groningen3
Noord-Friesland3
Zuidwest-Friesland5
Zuidoost-Friesland4
Noord-Drenthe4
Zuidoost-Drenthe4
Zuidwest-Drenthe4
Noord-Overijssel4
Zuidwest-Overijssel4
Twente5
Veluwe4
Achterhoek5
Aggl. Arnhem/Nijmegen5
Zuidwest-Gelderland4
Utrecht-West5
Stadsgewest Amersfoort5
Stadsgewest Utrecht4
Zuidoost-Utrecht5
Kop van Noord-Holland5
Alkmaar e.o.5
IJmond3
Agglomeratie Haarlem7
Zaanstreek6
Amsterdam10
Overig Agglomeratie Amsterdam7
Edam-Volendam e.o.4
Haarlemmermeer e.o.21
Het Gooi en Vechtstreek5
Agglomeratie Leiden en Bollenstreek6
Agglomeratie?s-Gravenhage (Excl. Zoetermeer)5
Zoetermeer4
Delft en Westland4
Oost-Zuid-Holland4
Rijnmond5
Overig Groot-Rijnmond4
Drechtsteden4
Overig Zuidoost-Zuid-Holland4
Zeeuwsch-Vlaanderen10
Overig Zeeland7
West-Noord-Brabant4
Midden-Noord-Brabant4
Stadsgewest ?s-Hertogenbosch5
Overig Noordoost-Noord-Brabant5
Zuidoost-Noord-Brabant7
Noord-Limbug5
Midden-Limburg5
Zuid-Limburg4
Almere4
Flevoland-Midden7
Noordoostpolder en Urk4

7 tot 10 procent groei in Zeeuwse regio’s

De groei in Zeeland kwam uit op circa 8 procent, vooral doordat de hele provincie profiteerde van het aantrekken van de horeca. Daarnaast zorgde ook de industrie in Zeeuws-Vlaanderen ervoor dat de groei in Zeeland boven het landelijke cijfer uitkwam.

De groei in Noord-Brabant was voor een groot deel te danken aan de industrie in Zuidoost-Noord-Brabant. In deze regio rond Eindhoven groeide de economie in het tweede kwartaal van 2022 met ongeveer 7 procent vergeleken met een jaar eerder.

Kleinere groei in Groningse regio’s

De regio’s in Noord-Nederland groeiden relatief weinig. In Overig Groningen was de beperkte groei van 3 procent voornamelijk het gevolg van het terugschroeven van de aardgaswinning. Voor veel andere noordelijke regio’s geldt dat de bedrijfstakken die profiteerden van het opheffen van de coronamaatregelen daar een relatief klein deel van de economie vormen. Zuidwest-Friesland is daarop de uitzondering. Horeca, sport en recreatie zijn daar sterker vertegenwoordigd, waardoor de groei in Zuidwest-Friesland uitkwam op 5 procent.