Gezondheid en voeding

In deze module staat informatie over voeding en gezondheid. Enerzijds via de publicatie Smakelijk Weten en anderzijds via twee korte animatiefilmpjes.

Wat is de publicatie Smakelijk Weten?

In Smakelijk Weten passeren talloze cijfers over voeding en gezondheid de revue. Welke voedingsmiddelen produceren we in Nederland zelf en welke halen we uit het buitenland? Hoeveel melk geeft een gemiddelde Nederlandse koe? Kopen we ons eten inmiddels voornamelijk bij de supermarkt of worden de bakker, de slager en de marktkraam ook nog druk bezocht? Is brood de afgelopen tien jaar nu duurder of juist goedkoper geworden?  Zet de trend om biologisch te eten door? En: hebben vrouwen vaker overgewicht dan mannen?
Deze en nog meer vragen komen aan de orde in deze speciale uitgave over voeding en gezondheid.

Animatiefilms over voedingsmiddelen en overgewicht

Bij de publicatie Smakelijk Weten zijn twee korte animatiefilms gemaakt met elk een eigen thema. De ene film gaat over voedingsmiddelen: welke landbouwproducten worden in Nederland geproduceerd, welke voedingsmiddelen geëxporteerd en wat komt van ver?

De andere animatiefilm gaat over overgewicht: hoeveel mensen zijn in Nederland te dik? En hoeveel waren dat er tien jaar geleden?

Smakelijk Weten in de klas

Leerlingen kunnen uit de publicatie Smakelijk Weten zelf informatie halen over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld voor het maken van een werkstuk of presentatie. In de publicatie staan verschillende grafieken en infographics die docenten kunnen inzetten bij het oefenen van het lezen van grafieken. De animatiefilms geven een laagdrempelige introductie bij de onderwerpen gezondheid of overgewicht of bij de onderwerpen landbouw en productie of voedingsmiddelen.